Melk

De totale omzet van supermarkten was in 2020 zo’n 44,7 miljard euro. De verkoop van melk zorgde in 2020 voor ruim 587 miljoen euro. (Bron: IRI Worldwide)

Icoon Gezondheid

Gezondheid

Schijf van Vijf
Wist je dat dertig procent van de totale productie van zuivelproducten in Nederland, zoals melk, in de supermarkt terecht komt? Zuivel heeft een vaste plek binnen de Schijf van Vijf. Het gaat dan niet om alle melkproducten, maar specifiek om ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten, zoals magere melk, halfvolle melk en karnemelk. Wil je weten waarom het drinken van melk onderdeel is van de Schijf van Vijf? Bekijk wat het Voedingscentrum hierover zegt.

Toegevoegde suikers
In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is afgesproken dat de hoeveelheid toegevoegd suiker in zuivelproducten verlaagd wordt. Dit gaat dan bijvoorbeeld over zuiveldranken, kwark, yoghurt en vla. Voor zuiveltoetjes is een suikervermindering van gemiddeld tien procent afgesproken.

Icoon Duurzaamheid

Duurzaamheid

Keurmerk ‘Weidegang’
In supermarkten hebben alle verse (huismerk-)zuivelproducten het keurmerk ‘Weidegang’. Verder zetten supermarkten in op de verkoop van biologische zuivelproducten en dragen veel verpakkingen het keurmerk ‘PlanetProof’.

Verpakkingen
Nederlandse supermarkten, aangesloten bij het CBL, hebben samen doelstellingen vastgelegd in het Brancheplan Duurzaam Verpakken. Zo is een van de doelen om in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te hebben en 95 procent recyclebaar verpakkingsmateriaal. Voor zuivelverpakkingen is de doelstelling om 100 procent FSC/PEFC-gecertificeerd of gerecycled papier/karton te gebruiken in 2025.

Deel via:

Group 2606
Navigatie Bonnetje (1)

Bekijk ook
andere producten