Bananen

De totale omzet in 2020 komt neer op zo’n 44,7 miljard euro. De omzet van bananen was in dat jaar ruim 175 miljoen euro. (Bron: IRI Worldwide)

Icoon Gezondheid

Gezondheid

Schijf van Vijf
Supermarkten willen graag dat consumenten meer Schijf van Vijf-producten kopen. Bijvoorbeeld bananen. Het eten van producten uit de Schijf van Vijf is de basis van een gezond voedingspatroon. Volwassenen krijgen het advies om twee porties fruit per dag te eten (200 gram), één grote banaan is al snel 165 gram. Een goede keuze, dus! In veel supermarkten kun je gratis fruit voor kinderen vinden.

Meer weten over waarom de banaan een gezonde keuze is? Lees wat het Voedingscentrum hierover te zeggen heeft.

Icoon Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheidskeurmerken
In Nederlandse supermarkten, aangesloten bij het CBL, worden bananen verkocht met verschillende duurzaamheidskeurmerken. Denk aan biologisch, PlanetProof, Rainforest Alliance en Fairtrade.

Voedselverspilling
1,7 procent van het voedsel in de supermarkt komt niet bij de consument terecht en wordt dus verspild. Binnen die 1,7 procent is ‘groente en fruit’ de categorie waar helaas nog de meeste verspilling plaatsvindt. De branche werkt hard aan de gezamenlijke doelstelling om in 2030 de verspilling gehalveerd te hebben t.o.v. 2015.  Hier is bijvoorbeeld de Zelfmonitor Voedselverspilling voor ontwikkeld. Je kunt er hier meer over lezen.

Ook zijn verschillende supermarkten aangesloten bij de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Leefbaar Loon Bananenproject
De supermarktbranche werkt verder gezamenlijk aan het Leefbaar Loon Bananenproject met als doel het dichten van het gat tussen het huidige en leefbare loon met minimaal 75 procent in 2025. Houd de website van het CBL in de gaten voor het verdere verloop van dit traject.

Verpakkingen
Supermarkten hebben op het gebied van verpakkingen gezamenlijk doelstellingen vastgelegd in het Brancheplan Duurzaam Verpakken. Zo is het streven om in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te hebben en 95 procent recyclebaar verpakkingsmateriaal. Bij verschillende supermarkten zijn de plastic tasjes voor groenten al uit de roulatie gehaald. Diverse supermarkten nemen verder deel aan het Plastic Pact.

Deel via:

Group 2606
Navigatie Bonnetje (1)

Bekijk ook
andere producten