- Home
- Komkommer
Komkommer
De totale omzet van supermarkten was in 2020 zo’n 44,7 miljard euro. De verkoop van komkommers zorgde in 2020 voor een omzet van ruim 96 miljoen euro. (Bron: IRI Worldwide)
Gezondheid
Schijf van Vijf
Komkommers zijn onderdeel van de Schijf van Vijf. Het eten van groente heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid. Supermarkten vinden het daarom belangrijk dat er elk jaar meer Schijf van Vijf-producten, zoals komkommers, verkocht worden. Eén van de acties die hierop is ondernomen, is groenten zó aan te bieden dat het makkelijker is ze als tussendoortje te eten. Bijvoorbeeld de snackkomkommer!
Wat zegt het Voedingscentrum verder over één van de populairste groenten van Nederland? Bekijk het hier.
Duurzaamheid
Duurzaamheidskenmerk
Supermarkten verkopen biologische komkommers en komkommers met een duurzaamheidskenmerk (o.a. PlanetProof).
Voedselverspilling
1,7 procent van het voedsel in de supermarkt komt niet bij de consument terecht en wordt dus verspild. Binnen die 1,7 procent is ‘groente en fruit’ de categorie waar helaas nog de meeste verspilling plaatsvindt. De branche werkt hard aan de gezamenlijke doelstelling om in 2030 de verspilling gehalveerd te hebben t.o.v. 2015. Hier is bijvoorbeeld de Zelfmonitor Voedselverspilling voor ontwikkeld. Je kunt er hier meer over lezen.
Ook zijn verschillende supermarkten aangesloten bij de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.
Plastic verpakking
Komkommers worden in sommige gevallen in plastic verpakt. Deze komkommers leggen vaak een flinke afstand af van teler tot supermarkt en om het product te beschermen tegen beschadigingen, wordt een plastic verpakking toegevoegd. Deze verpakking zorgt er dan gelijk voor dat verspilling van het product wordt tegengegaan. Een functioneel plasticje, dus.
Brancheplan Duurzaam Verpakken
Nederlandse supermarkten, aangesloten bij het CBL, hebben gezamenlijk doelstellingen vastgelegd in het Brancheplan Duurzaam Verpakken. Zo is het streven om in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te hebben en 95 procent recyclebaar verpakkingsmateriaal. Bij veel supermarkten zijn de plastic tasjes voor groenten al uit de roulatie gehaald. Diverse supermarkten nemen verder deel aan het Plastic Pact.